Valbon – klasyka smaku

Propozycje
podania

Tarta z ciasta francuskiego z serem Valbon Brie oryginalny, szynką parmeńską i suszonymi pomidorami

  • Czas

    60 minut

  • Porcja Porcja Porcja Porcja

    Porcja

SKŁADNIKI

Składniki
  • Arkusz ciasta francuskiego
  • Masło, bułka tarta – do formy
  • 2 sery Valbon Brie oryginalny
  • 10 suszonych pomidorów
  • 10 plastrów szynki parmeńskiej
  • 4 jajka
  • 120 ml śmietany 30%
  • Sól, pieprz – do smaku

PRZEPIS

Przepis

Formę do tarty smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Ciasto francuskie wkładamy do formy, całe nakłuwamy widelcem i podpiekamy ok. 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Sery Valbon Brie oryginalny kroimy w plastry, pomidory suszone oraz szynkę kroimy w kawałki. Jajka myjemy i roztrzepujemy w misce, dodajemy śmietanę i mieszamy. Do powstałej masy jajecznej dokładamy suszone pomidory oraz szynkę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Na podpieczonym cieście układamy warstwę sera, zalewamy częścią masy jajecznej. Ponownie układamy ser i zalewamy pozostałą masą jajeczną. Tartę zapiekamy ok. 30 minut w 180 stopniach – do ścięcia się masy.