Valbon – klasyka smaku

Propozycje
podania

Pieczony ser Valbon Camembert oryginalny z sosem żurawinowym

  • Czas

    30 minut

  • Porcja Porcja Porcja Porcja

    Porcja

SKŁADNIKI

Składniki
  • 4 sery Valbon Camembert oryginalny
  • 250 g świeżej żurawiny
  • 120 g brązowego cukru
  • 100 ml wody
  • Łyżka soku z cytryny
  • Szczypta cynamonu – opcjonalnie

PRZEPIS

Przepis

Żurawinę myjemy, czyścimy, przekładamy do rondelka, zasypujemy cukrem, dodajemy wodę i dusimy na małym ogniu ok. 20 minut. Żurawina powinna zmięknąć, cukier się rozpuścić, a płyn odparować. Sos doprawiamy sokiem z cytryny oraz szczyptą cynamonu.

Ser Valbon Camembert oryginalny przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zapiekamy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.

Upieczony ser podajemy z sosem z żurawiny.