-
Sery pleśniowe to bogactwo wartości odżywczych i witamin…
Oprócz unikatowego wyglądu oraz atrakcyjnego smaku i zapachu stanowią źródło wielu składników pokarmowych niezbędnych do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania organizmu człowieka. Smakowite sery z pleśniami dostarczają łatwo przyswajalnego białka, które jest podstawowym budulcem naszego organizmu.
Prof. dr hab. Zdzisława Libudzisz
Instytut Technologii Fermentacji i Mikrobiologii
Politechnika Łódzka
-
...naukowcy zgodnie potwierdzają: pleśń jest bezpieczna!
W produkcji serów pleśniowych stosuje się specjalne grzyby Penicillium camemberti i Penicillium candidum. Są one pleśniami wybarwionymi na biało, które stosuje się właśnie w produkcji serów z porostem pleśniowym typu brie i camembert.
Szczepy Penicillium camemberti i Penicillium candidum do produkcji serów pleśniowych starannie selekcjonuje się spośród wielu szczepów tych gatunków, w oparciu o kryteria fizjologiczne, organoleptyczne oraz bezpieczeństwo zdrowotne konsumentów. Bezpieczeństwo ich stosowania w serach pleśniowych zostało potwierdzone przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA).
Ponadto gatunek Penicillium camemberti, jak i Penicillium candidum są na liście opublikowanej przez EFSA (European Food Safety Authority) jako mające status QPS (Qualified Presumption of Safety), czyli status bezpiecznego stosowania. Dowodzi to, że spożywanie serów pleśniowych jest całkowicie bezpieczne, zarówno tych z porostem, jak i przerostem pleśni.
Prof. dr hab. Zdzisława Libudzisz
Instytut Technologii Fermentacji i Mikrobiologii
Politechnika Łódzka